Start
Världen

En av anledningarna till att Star Wars är så fantastiskt roligt är att det finns en otroligt rik lore, både officiell (canon) och inofficiell (legends). När vi nämner att någonting är canon så innebär det att det vi pratar om har förekommit i en film eller tv-serie. Legends är allt annat, alla fantastiska böcker, serietidningar, tv-spel etc.

För att kunna delta i kampanjen så behöver du ha en basic uppfattning om sådant som vi klassar som canon (men inte legends). Vi kommer att sammanställa en tidslinje kring de senaste 75-åren med de viktigaste händelserna som man bör känna till. Vi rekommenderar också att man tittar på några av filmerna och eller serierna. Alla filmer och serier finns tillgängliga att streama på Disney+.

För dig som vill fördjupa dig ordentligt så rekommenderar vi lore-sidor som tex Wookiepedia som är ett online-uppslagsverk för Star Wars.

Här intill så hittar du ett register som hjälper dig att navigera på den här sidan. Här på sidan så har vi valt vi försökt att ha kortfattade beskrivningar av det allra viktigaste som kan vara bra att känna till. Vi har också integrerat ett stort antal länkar för dig som är som oss arrangörer och vill nerda ner dig lite extra.

Tidslinje

Tideräkningen i Star Wars galax utgår numera från slaget om Yavin. Tiden räknas helt enkelt utifrån före eller efter the battle of Yavin och anges antingen i BBY eller ABY (before or after the battle of Yavin).

Tidslinjen är viktig när du gör din karaktär så du har en uppfattning om vad karaktären har genomlevt och kanske har karaktären minnen från de olika händelserna.

Tidslinjen är baserad på ett en sida hos gamesradar. Du hittar originalet här. Texten är delvis maskinöversatt. Tänk på att det inte är säkert att din karaktär vet allt som beskrivs i tidslinjen.

ca 900 BBY
Yoda föds

ca 00 BBY
Den Galaktiska Republiken och Jediorden står på höjden av sin makt. Detta är Jedin-ordens guldålder.

41 BBY
Anakin Skywalker föds.

32 BBY
Handelsfederationen eskalerar en handelstvist genom att blockera planeten Naboo. C-3PO och R2-D2 möts för första gången. Jedimästaren Qui-Gon Jinn och hans Padawan Obi-Wan Kenobi upptäcker att den unge Anakin Skywalker på Tatooine är stark i kraften och räddar honom från slaveri.

Drottning Padme Amidala leder befrielsen av Naboo, där Obi-Wan skär Darth Maul i två delar vilket får honom att tumla till sin uppenbara död. Palpatine väljs till republikens kansler, medan Anakin börjar sin Jedi-träning.
Jedimästaren Sifo-Dyas ger planeten Kamino i uppdrag att bygga en arme åt republiken.

22 BBY
Klonkrigen börjar.

22 BBY
Anakin tar sig an Ahsoka Tano som sin lärling.

19 BBY
Klonkrigen avslutas med att republiken besegrar separatisterna och Högsta kansler Palpatine genom en statskupp tar makten och utropar sig till kejsare i det nya imperiet. Han beordrar att order 66 ska verkställas. Detta innebär att alla jedi-riddare ska dödas.

2 BBY
Obi-Wan Kenobi dödar Maul på Tatooine.
Mon Mothma avgår från den kejserliga senaten och står bakom bildandet av Alliance to Restore the Republic (AKA Rebel Alliance).
Chopper Base på Atollon förstördes av amiral Thrawns styrkor, vilket tvingade rebellerna att flytta till Yavin 4.

0 BBY
Rebellerna säkrar sin första betydande seger över imperiet vid Scarif.
Prinsessan Leia Organa fångas så småningom av Darth Vader.
Luke Skywalker möter C-3PO och R2-D2 och tar Death Star-planer gömda i R2 till Obi-Wan Kenobi. Luke börjar Jedi-träning, träffar Han Solo och Chewbacca.
Planeten Alderaan förintades av Dödsstjärnan med miljarder döda som följd. I ett försök att frita Leia Organa dödas Obi-Wan Kenobi av Dart Vader ombord på dödsstjärnan. I det efterföljande slaget vid Yavin så lyckas rebellerna spränga den första dödsstjärnan och imperiet skakas av den svåra förlusten.

0-3 ABY
- Darth Vader rekryterar Boba Fett för att hjälpa till att jaga den kraftkänsliga unga piloten som sprängde Dödsstjärnan.
Rebellerna flyttar sin bas till isplaneten Hoth.

3 ABY
- Rebellerna evakuerar Hoth efter att Imperiet upptäckt Echo Base. Luke Skywalker börjar formell Jedi-träning med Yoda på Dagobah. Darth Vader fångar Han Solo, Leia och Chewbacca på Bespin. Han frystes i karbonit och fördes till Jabba the Hutt av Boba Fett.
Luke möter Darth Vader, förlorar en hand och får veta att Sith Lord är hans far.

4 ABY
Han Solo räddad från Jabba the Hutt - med Leia som dödar Jabba i processen. Boba Fett tros vara död. Yoda dör. Luke får veta att Leia är hans tvillingsyster.

Vid tidpunkten för lajvet, till och med samma kväll somdet första eventet kommer det stora slaget vid Endor att stå. Rebellerna har nämligen upptäckt att imperiet har byggt en andra dödsstjärna. Det rebellerna inte vet är att det hela är en fälla.

Den kända galaxen

Star Wars fantastiska värld utspelar sig i en galax som precis som vår egen framför allt kallas för galaxen eller den kända galaxen. Den kända galaxen är uppdelad i olika sektorer som i sin tur består av ett antal olika solsystem. Sektorerna och solsystemen knyts samman av hyperrymdsrutter. I galaxens kärna finns planeten Coruscant som är galaxens centrum och där det flesta galaktiska regeringar har haft sitt huvudsäte.

Ju längre ut från galaxens mitt man rör sig desto svårare blir det för centralmakten att upprätthålla lag och ordning. Lajvet the Rish Maze utspelar sig på planeten Rishi, belägen i de the outer rim, långt ut från galaxens centrum.

Kraften eller the force

En viktig grundbult i Star Wars universum är kraften, eller the force. Kraften är ett kraftfält av energi som skapas av allt levande och som genomsyrar allt liv i hela universum. Kraften eftersträvar att vara i balans, men det kan användas både till gott och ont. Kraften kan föra samman och läka, men den kanske också orsaka kaos, lidande och död. Kraften har helt enkelt en ljus och en mörk sida. De allra flesta av galaxens olika religioner är baserade på olika tolkningar av kraften. Star War-galaxen har under årtusendena präglats av blodiga krig mellan de två mest kända företrädarna för ljus och mörker, Jedi-orden och deras eviga motståndare, the Sith.

Alla karaktärer har någon gång hört talas om kraften och har hört historier att det tidigare fanns jedi-riddare med nästan gudalika-krafter, men att det var länge sedan. Rymdimperiet som styr galaxen när kampanjen startar har i princip jagat ner och dödat alla jedi.

Teknologi

High-tech, low-tech

Star Wars är framför all sk Space Opera. Det är en sorts vilda västern-fantasy i rymden, såklart med stora inslag av science fiction. Star Wars skiljer sig dock från mycket annan science fiction på det sättet att det inte är så mycket fokus på teknologin, den bara finns där som ett självklart inslag i bakgrunden, det bara finns där och är så avancerat att det ser simpelt ut, så kallad High tech low tech.

Transporter

Transporter inom en atmosfär genomförs helst med ett fordon utrustade med repulsorer som gör att fordonet kan motverka gravitationen och på det sättet sväva eller till och med flyga. Rymdskepp som går in i en atmosfär använder också repulsorer. Rymdskepp som färdas i normalrymden drivs med jonmotorer och för att kunna färdas i hyperrymden så krävs att ett skepp är utrustat med hyperrymdsmotorer.

Datorer

Datorer och robotar är en självklar del av Star Wars-universum. Datorerna är high-tech low-tech, de otroligt avancerade, men vi får aldrig riktigt se hur. Det finns hackers i Star Wars värld och de kallas för slicers. Man kan använda en dator via en konsol eller genom att koppla in sig via en scomp-link eller med hjälp av en kod- eller datacylinder.

Språk

I den kända galaxen finns miljarder olika språk. För att kunna kommunicera på ett effektivt sätt så har människornas språk från Coruscant, Basic, blivit det allmänt vedertagna umgängesspråket. Basic är engelska. I kampanjen så är svenska och engelska egentligen båda bara olika dialekter av Basic och det går bra att blanda vilt.

Medicin och läkning

Läkarvetenskapen är också den high-tec, low-tech. Nästan vilken sjukdom eller skada som helst kan botas eller läkas. Det viktigaste metoden för att läka skador är en så kallad bacta-tank där patienten sänks ner i vätska med mikroorganismer som läker kroppen. Det finns också väldigt avancerad cybernetik om man vill och eller behöver byta ut delar av kroppen mot teknologi. Åldrande är det enda man ännu inte kunnat hindra. Det ryktas att vissa mäktiga Sith-lords har lyckats uppnå evigt liv.

Betalningsmedel

Det dominerande betalningsmedlet när kampanjen börjar är kejserliga krediter, men i en stor galax finns det naturligtvis väldigt många fler. Du kan läsa mer här. Vi kommer att komplettera med en lista med priser på olika föremål angivna i krediter.

Vapen

Pew Pew! Vad vore Star Wars utan episka strider mellan hjältar och stormtrupper? Viktigt att veta här att det INTE är laserpistoler, utan plasmavapen som används. På basic säger man blaster. Det heter inte heller lasersvärd, utan ljussabel. Det är en viktig del av illusionen att inte prata om laserpistoler. Rymdskepp använder däremot laser- och jonkanoner. Det förekommer naturligtvis även mängder av andra vapen, även så kallade slug-throwers, det vill säga sådana kulvapen som vi använder idag, men det förekommer mest på primitiva planeter.

Kända och viktiga platser

Det finns såklart en närmast oändlig mängd viktiga platser i galaxen, men vi har här försökt göra en lista på några av de allra mest kända. Alla platser är också försedda med en länk till Wookiepedia där du kan läsa mer.

Coruscant, galaxens centrum och huvudstad, där hela planeten är bebyggd i tusentals nivåer och där det lär bo ofattbara flera tusen miljarder individer.

Den lilla och till synes obetydliga ökenplaneten Tatooine med städerna Mos Eisley och Mos Espa som kommit att bli en plats där mycket av galaxens öde har avgjorts, härifrån härstammar till exempel Anakin och Luke Skywalker. Tatooine är känt som en riktig avkrok där Hutt-kartellen styr med järnhand.

Hoth är en isplanet där det tidigare funnits en stor rebellbas, känd från filmen Rymdimperiet slår tillbaka.

Bespin är en planet främst känd för gasutvinning. Ovanför planeten finns flera svävande gasutvninningsanläggningar, till exempel Molnstaden, känd från filmen Rymdimperiet slår tillbaka.

Planeten Nal Hutta och månen Nar Shaddaa är hutternas viktigaste baser och kärnan i delen av galaxen som är känd som hutt-space. Nal Hutta är en ogästvänlig träskplanet som fungerar som säte för the Hutt grand council. Månen Nar Shaddaa, också känd som the smugglers moon, är kanske galaxens otrevligaste plats. Precis som Courscant så är hela månens yta bebyggd i otaliga nivåer. Nar Shaddaa styrs helt av olika brottssyndikat och här går det att köpa och sälja precis allt.

Yavin-systemet är främst för månen Yavin 4. Det var från Yavin 4 som rebellerna anföll och förstörde den första dödstjärnan. Den officiella tideräkningen utgår från denna händelse. Tiden räknas helt enkelt utifrån före eller efter the battle of Yavin och anges antingen i BBY eller ABY (before or after the battle of Yavin).

Endor är en skogsbeklädd måne som samma kväll som det första lajvet utspelar sig år 4 ABY kommer att vara skådeplatsen för slaget vid den andra dödsstjärnan. Månen är också känd för att den är hem åt en primtiv art och aggressiv art som kallas Ewoker.

Mandalore är en planet som är känd och ökänd för sin krigiska befolkning. År 19 BBY så ödelades hela planeten av en kejserlig flotta under befäl av moff Gideon. Planeten bombades och besköts till ytan brändes till glas. Nästan hela Mandalores befolkning dog under attacken som kom att kallas de tusen tårarnas natt. Några av galaxens mest kända krigare kommer från Mandalore. De mandaloriska rustningarna är ikoniska och ytterst åtråvärda.

Rishi ligger i Rishisystemet och är en ganska obetydlig planet som mest betraktas som en avkrok. Systemet domineras i vår lajv-kampanj av företaget the Arrin Corporation som på planten utvinner exonium som bland annat kan användas som bränsle till rymdskepp. Det ryktas också om att det här ska finnas en hyperspace lane som leder till en mindre parallell galax som heter the Rishi Maze. Om den verkligen finns så kan man undra vilka hemligheter som döljer sig där.

Arter

Star Wars galax befolkas av myriader olika intelligenta arter där människan är den allra vanligaste, i synnerhet i galaxens centrala delar. I det här stycket så har vi bara samlat några exempel vi har länkat till för den som vill fördjupa sig.

Människor,
Wookiees,
Jawas,
Hutter,
Sand people el Tusken raiders,
Mon Calamari,
Quarren,
Rodian,
Zabrak,
Twilek

Robotar

I Star Wars galax är de flesta i sin vardag mer eller mindre beroende av robotar. Det finns mer eller mindre intelligenta robotar och väldigt många modeller är helt medvetna och har egna personligheter. Galaxens befolkning har en väldigt kluven inställning till robotar sedan klonkrigen då separatistsidan anföll och nära nog besegrade republiken med en arme till största delen bestående av robotar.

Det finns robotar för alla tänkbara ändamål, till exempel experter på diplomati, på att reparera rymdskepp, medicin men också på strid. Stridsrobotar är extremt illa omtyckta och helt förbjudna i galaxens centrala delar. Här följer några exempel på robotar för den som vill fördjupa sig, nämligen protokollrobotar, astromechrobotar och stridsrobotar.

Kända skepp

The Deathstar, dödsstjärnan var en rymdstation i storlek av en måne. Dödsstjärnan var bestyckad med en superlaser med förmåga att förinta hela planeter. Planeten Alderaan förintades på det sättet. Det ryktas att imperiet i största hemlighet har byggt en andra dödsstjärna för att ersätta den som förlorades vid slaget om Yavin.

Imperial class star destroyer, stjärnjagare, utgör ryggraden i imperiets flotta som lär har över 25 000 skepp av denna modell. En stjärnjagare är ca 1,6 km lång och har en besättning på över 40 000.

TIE-fighter är imperiets jaktskepp. Till skillnad från rebellsidan så är inte imperiets jaktskepp utrustade med sköldar eller hypermotorer utan förlitar sig på större skepp för att flytta sig genom hyperrymden.

X-wing är rebellernas viktigaste jaktskepp. Luke Skywalker flög en x-vinge vid slaget om Yavin.

Y-wing är rebellernas attackskepp. Designen är beprövad och bygger på en stomme från klonkrigen.

A-wing är rebellernas interceptor och ett av de snabbaste lätta jaktskepp som finns.

Correlian lätta fraktskepp, tex Millenium Falcon är en mycket populär skeppsklass för lättare civil trafik, inte minst bland galaxens alla smugglare.

Kända företag

Arrin Corporation är ett intergalaktiskt företag som framförallt ägnar sig åt tung industri såsom gruvnäring, gasutvinning och bränsleförädling. Arrin har sitt säte på Rishi i the outer rim och har därmed undkommit den kejserliga exproprieringsvågen som efter klonkrigen har svept över galaxen. Arrin är ett rovgirigt bolag som alla andra som växer sig stora och överlever i Star Wars galax. Arrin använder dock inte slavar som många av sina konkurrenter.

Arrin har en egen säkerhetsstryka och har en charter från imperiet för att hålla ordningen i Rishi-systemet. Arrin samarbetar ofta med olika legoförband för att klara av sin uppgift. Den huvudsakliga exportvaran från Rishi är förädlad exonium (rymdskeppsbränsle).

Det ryktas att Arrin säljer till alla som kan betala och att detta är en av anledningarna till att rebellerna har kunnat hålla igång sin flotta. Officiellt så är dock Arrin helt lojala mot kejsaren. Här hittar du en reklamfilm från ARRIN CORP.

Blastech är galaxens största tillverkare av blasters, bland annat stormtruppernas ikoniska E-11 och den tunga laserpistolen DL-44 som Han Solo använder.

Kuat Drive yards är ett rymdskeppsvarv som dominerar en hel planet och som bygger de riktigt stora skeppen i imperiets flotta.

Sienar Fleet Systems bygger imperiets alla TIE-fighters och många andra mindre rymdskepp.

Incom bygger bland annat rebellernas X-vinge. Från början var tanken att imperiet skulle köpa x-vinge designen, men den ansågs för dyr att masstillverka, varvid Incom istället vände sig till rebellerna.

Correlian är precis som Kuat en av de största tillverkarna av rymdskepp, framför allt lätta och medeltunga skepp. Precis som Kuat så dominerar Correlian hela sin hemplanet, Correlia.

Kända personer

Här listar vi kända personer som din karaktär med största sannolikhet åtminstone någon gång har hört talas om. Listan är länkad till Wookiepedia.

Kejsar Palpatine är den tidigare senatorn som vid klonkrigens slut i en kupp tog makten och blev rymdimperiets envåldshärskare.

Darth Vader är kejsar Palpatines fruktade högra hand. Han är en mäktig Sith-lord.

Grand Moff Tarkin var en mäktig officer och politiker, han ligger bakom den så kallade Tarkin-doktrinen som innebär att galaxen bör styras med fruktan.

Grand Admiral Thrawn är en fruktad men också respekterad officer i kejserliga flottan som försvann i början av rebellernas uppror.

Darth Maul var kejsar Palpatines tidigare lärjunge som man länge trodde var död innan han senare dök upp som ledare i olika brottssyndikat. Han dödades av Obi-Wan Kenobi.

Jabba the hut är Star Wars mest ikoniska gangsters.

Boba Fett är en ikonisk prisjägare som tros nyligen ha stupat på Tatooine och och Fennec Shand är en känd lönnmördare som ofta samarbetat med Fett.

Cad Bane är en fruktad prisjägare.

Yoda är galaxens kanske någonsin mäktigaste Jedi-riddare och tidigare ledare för Jedi-orden.

Obi Wan Kenobi var en mäktig jedi-riddare som stupade ombord på dödsstjärnan strax innan slaget om Yavin.

Anakin Skywalker är en mycket känd jedi-riddare som tros ha stupat i klon-krigen.

Mon Mothma är rebellernas ledare.

Leia Organa är en högt uppsatt ledare i upproret.

Luke Skywalker är galaxens mest efterlyste man efter att han som ung jedi-riddare avgjorde slaget om Yavin genom att förstöra dödsstjärnan.

Han Solo är en ökänd smugglare och rebell.
Chewbacca är Han Solos ständige följeslagare.

Lando Calrissian är en spelare och gruvägare som anslutit sig till upproret.

Kända brottssyndikat

Brottslighet i Star Wars-galaxen finns överallt, det är omöjligt för någon centralmakt att kontrollera en hel galax. Brottsligheten livnär sig framför allt på droghandel. Spice är ett samlingsnamn på alla möjliga olika sorters droger. För att kunna kontrollera droghandeln så är det av yttersta vikt att ha kontroll över visa hyperspace-lanes och planeter som knyter ihop dem. Tatooine är ett sådant exempel.

Vapenhandel, slavhandel, utpressning, rymdpirater, legosoldatverksamhet osv är andra exempel på hur brottssyndikaten tjänar pengar.

Hutt-cartelen var en gång det största och mäktigaste syndikatet som till och med har styrt över en egen sektor i galaxen känd som Hutt-space. Jabba the hut, den mäktigaste hutten har precis blivit dödad av rebelledaren Leia Organa när lajvet utspelar sig. Kartellen befinner sig därmed i kaos och skakas av inre stridigheter och håller på och tappa mark till sina konkurrenter.

Black Sun var en gång ett gigantiskt syndikat med sina tentakler ute i hela galaxen, men efter att kejsaren tröttnade på deras inflytande och stöd till hans fiende Maul så har han mer eller mindre krossat the Black Sun. The Black sun är dock inte helt uträknade utan har fortfarande stort inflytande lokalt i vissa delar av galaxen. The Black Sun har fortfarande ganska stora egna förband av legoknektar som man hyr ut.

Pyke syndicate består nästan uteslutande av medlemmar från arten Pyke. De har alltid haft ett starkt grepp om spice-handeln från Kessel och de har tjänat stort på att Hutt-kartellen har försvagats. De är lite mer nischade mot droghandel och har klarat sig ganska helskinnade under imperiet.

Crimson Dawn grundades av kejsarens tidigare lärjunge Darth Maul för att skaffa sig en egen maktbas. Maul dödades sedermera av Obi-Wan Kenobi och syndikatet togs över av lady Qira. Crimson Dawn specialiserade sig på informationshandel och spionage och blev till slut ett sådant hot mot imperiet att det blev en öppen konfrontation som imperiet naturligtvis vann. Crimson Dawn är idag splittrat och har likt the Black Sun främst kvar delar av sin legosoldatverksamhet. En sådan bas är på Rishi där man samarbetar med Arrin Corp.

Bounty hunters-guild är en blandning av ett brottssyndikat och ett riktigt företag. Det är en organisation som samordnar galaxens många prisjägare i syfte att de inte ständigt ska hamna i bråk med varandra. Gillet åtar sig kontrakt från klienter som sedan gillets medlemmar åtar sig att fullgöra.
Start